Sou a: Inici Pla de Mobilitat Urbana Sostenible Pla de Mobilitat Urbana

Pla de Mobilitat Urbana

En les últimes dècades, s’ha produït un esclat de la mobilitat en les societats avançades. D’altra banda, els models de mobilitat de les nostres ciutats han evolucionat tendint a girar principalment entorn al vehicle motoritzat privat i indubtablement això ha derivat en uns efectes negatius gens menyspreables. Entre d’altres, podem identificar les emissions de gasos i partícules dels vehicles, la contaminació acústica, l’ocupació indiscriminada del territori i dels espais ciutadans, el consum energètic no sostenible, el col·lapse d’infrastructures i serveis dimensionats per fluxos inferiors i tantes altres conseqüències que ens han de fer reflexionar sobre el model les nostres ciutats.

En aquest context neix la Llei 9/2003, del 13 de juny de 2003, denominada: “ Llei de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya”, que pretén donar un gir a aquestes concepcions tradicionals i donar una resposta eficient a les necessitats de mobilitat dels ciutadans de la nostra societat que és moderna, dinàmica, amb projecció i en la qual no es pot concebre més abordar els problemes de mobilitat en termes de simple estudi de trànsit.

En aquesta línia es pretén satisfer les necessitats de mobilitat de la ciutadania donant major protagonisme a les xarxes de vianants, a les de bicicletes i als transports col·lectius, alhora que s’identifica la conveniència de lligar el desenvolupament urbanístic a les previsions de mobilitat en fases inicials del planejament urbanístic, de mode que aquestos conceptes quedin indissolublement units al disseny i a la gestió de la xarxa viària.

En aquest nou model de mobilitat s’introdueixen principis com la seguretat, la sostenibilitat, la integració social, qualitat de vida, salut i l’augment de la competitivitat, perquè moure’s respectant aquests principis és un dret i, a més, ha de tenir uns costos acceptables pels ciutadans.

Tot això, en definitiva, suposa un canvi profund en el model de mobilitat de les nostres ciutats.

Els Plans de Mobilitat Urbana (PMU) son un dels múltiples instruments de planificació que estableix la Llei 9/2003. En particular, els PMU, neixen amb la idea de convertir-se en l’eina bàsica per configurar les estratègies de mobilitat sostenible dels municipis de Catalunya.

L’elaboració i aprovació del PMU esdevingué obligatori per la ciutat de Lleida, des del moment de l’aprovació de la Llei 9/2003, coneguda com “Llei de Mobilitat”, segons l’establert al capítol II, article 9, punt 6 per aquells municipis que tenen la obligatorietat de donar servei de transport públic. A més, l’Ajuntament, té l’obligació de revisar-lo cada 6 anys.

En el procés d’elaboració del PMU ha d’estar garantida la participació del Consell Territorial de la Mobilitat que, segons definició expressa de la Llei 9/2003, és l’òrgan de consulta i participació dels diferents agents representatius dels organismes i les entitats vinculades en matèria de mobilitat i els ciutadans.

A Lleida, el 20 de setembre de 2005 es va constituir el Pacte per la Mobilitat Sostenible i Segura, amb l'objectiu de vertebrar la participació ciutadana al voltant de la mobilitat a Lleida. Aquest òrgan  estable constituït  pels principals agents implicats en la mobilitat de Lleida- tècnics, representants de l'administració i entitats civils- assumirà les funcions assignades per la llei 9/2003 al Consell Territorial de Mobilitat. 

Abans d’aprovar el PMU, caldrà l’informe de d’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM), que en el cas del territori de ponent es constituí amb data 30 d’agost de 2005, que segons la Llei 9/2003 és l’organisme jeràrquic superior que s’ha de pronunciar sobre la coherència del pla amb els criteris i orientacions del pla director de mobilitat (PDM).

El pla director de mobilitat (PDM) és un altre dels instruments de planificació de contempla la Llei 9/2003 i té per objecte el desenvolupament territorialitzat de les Directrius Nacionals de Mobilitat (DMN) que, segons estableix la mateixa llei, és l’instrument de planificació de jerarquia màxima, marc en el quan s’han d’inscriure totes les actuacions en matèria de mobilitat a Catalunya.

Per tant, el PMU de Lleida neix amb un triple objectiu:
Donar continuïtat a la feina feta fins ara de millores de mobilitat de la ciutat.
Respondre als problemes actuals de mobilitat en la ciutat i els que sorgiran a curt i mig termini.
Complir amb la Llei 9/2003, definint les línies estratègiques per aconseguir un reequilibri modal, una major seguretat i una millor accessibilitat en els desplaçaments a Lleida.

En aquest moment ja s'ha elaborat el document de Diagnosi del PMU, el qual figura a continuació, on es recullen tota la presa de dades realitzada que permet el anàlisi de la mobilitat de la ciutat i iniciar el procès d'elaboració de propostes.

Destacats



Avís Legal | Accessibilitat | Visualitzadors i programes| Ajuda'ns a millorar